Pozdrav kolege lovci,
nakon pomnog pregleda Vaših lovačkih "pogodaka" evo i ja da se okitim jednim događajem.
Bilo je to prije nekoliko godina, mjesec studeni, izuzetno toplo za taj dio godine. Subota, komercijalni lov na divlje svinje prigonom, mješana skupina naših domaćih lovaca i nekoliko Slovenaca.
Prva dva pogona se završila, u prvom pet komada nazimadi, drugi pogon ništa (svinje probile pogon), i vođa lova, ujedno i gazda lovišta odlući lovimo i treći pogon da upotpunimo doživljaj.
Štand se raspoređuje, zatvaramo kosu iznad jarka u polukrug, a pogoniči ostaju na početku jarka koji je zamišljen kao treći pogon. Teren gust, sama šikara i kupina. Pogoniči kreću, pola sata ništa i onda pjesma. Lavež pasa i uzvici "svinje desno, svinje lijevo", muzika za moje uši. S obzirom da sam ostao predzadnji na štandu, bio sam iznad svih i imao točan pregled što se ispod mene događa. Nakon što se dobar dio lovaca "iskerio" lagani tajac. Utišali psi, pogon nastavlja lagano dalje,i nekih 100 metara od mene zalaje brak, prvo jednom, pa još jednom... i polako kreće prema meni. Srce ko srce polako poče ubrzavati, adrenalim poraste, a oči širom otvorene. Lomljava granja najavljuje skori susret oči u oči, ali odjednom stanka. Što je sad? Pas laje na mjestu. Laje nekih pet minuta, pogoniči se približavaju, kad odjednom ispod mene se stvori grdosija,velika kao ormar i počne se penjati u brdo. Toliko velik da se jedva uspjeva popeti u brdo i zastade. Grune karabin, on pade ko pokošen, ja nikad u životu sretniji. Mahinalno otvorim zatvarač na karabinu, ispadne prazna čahura, pogledam grdosija leži, i ništa ja prislonim karabin na drvo. Izvadim cigaretu, i taman kad sam htjeo zapaliti, u tom trenutku moja "odstreljena" grdosija polako mrdne nogom, i u trenutku se uspravi, hop, hop i ode... ej ljudi ode! Zgrabim karabin, prepunim, pucam još 2 puta, i naravno, promašaj! ŠOK. Ne mogu vjerovat. Što je neko već napisao, mrtav a iđe! Kraj lova, dolazim na mjesto nastrela,udaljeno od mjesta na štandu 11 m, ništa, ama baš ništa osim blata koje je otpalo s njega. niti dlake, niti krvi, ništa ama baš ništa. Drugi dan, zajedno s lovnikom obišli smo sve u krug 3 km, ništa, čisti promašaj. Objašnjenje? Nema, samo slika kada zaklopim oči prije spavanja i vrtim film milion puta.